Sultantepe Tabletleri
Yeni Asurca
Şanlıurfa, Sultantepe- Yazı Sistemi: Çivi Yazısı
- Kültür: Asur
- Tarihlendirme: MÖ 7.yy, MÖ 8.yy
- Sergilendiği yer: Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
Şanlıurfa’nın güneydoğusunda yer alan Sultantepe Höyüğünde, 1951- 1953 yılları arasında Nuri Gökçe ve Seton Lloyd tarafından yapılan kazıların üst tabakalarında, Helenistik ve Roma kalıntılarına rastlanılmış; alt tabakalarda bulunan Asurca tabletler bu höyüğün Yeni Asur Krallığı (MÖ 8-7 yy.) döneminde büyük bir kütüphaneye sahip olduğunu göstermiştir.
Bu kütüphanede, başta destanlar olmak üzere, (Enuma-eliş: I.Tablet (No.1), II. Tablet (No.2), IV. Tablet (No.3-8), VI. Tablet (No.9), VII. Tablet (No.10- 1 Lloyd – Gökçe,1952:7 vd. Gurney – Finkelstein,1957:1-2. Gurney – Hulin,1964. Anadolu’da Bulunan Yeni Asurca Belgeler 121 11), Gılgameş: VII. Tablet (No.14), VIII. Tablet (No.15), Irra/ Nergal: I. Tablet (No16), II. Tablet (No.17-18) , Zu: II. Tablet (No. 19), III. Tablet ( No. 23), çeşitli edebî metinler, medikal metinler, kurgusal tarihleme ile ilgili metinler, eponim listeleri, büyü ve kehânet metinleri, tanrılar adına düzenlenmiş ilâhî metinleri yer almaktadır.
Bu kütüphanenin içeriği göz önüne alındığında, Asurbanipal’in Nineve’deki kütüphanesi gibi bir kralî kütüphane olması muhtemeldir. Yeni Asur döneminde önemli bir kent olduğu anlaşılan Sultantepe Höyüğü, metinlerde “Huzirina” olarak adlandırılmaktadır.
Sultantepe’nin, Yeni Asurca tablet veren sınırlı sayıdaki höyüklerden biri olması itibariyle, hem çivi yazısı gelişimine hem de Anadolu arkeolojisi ve kültürüne katkısı yadsınamaz. Sultantepe Höyüğü kazılarında elde edilen tablet ve steller, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde ve Şanlıurfa Müzesinde teşhir edilmektedir.
Anadolu’da Bulunan Yeni Asurca Belgeler
Nurgül Yıldırım
Bağlantılar
— The Study of the Sultantepe Tablets
Posts Nearby
- Edessa’lı Kadın Büstü 14,54 km
- Urfa Kalesi Süryanice Yazıtı 14,54 km
- Soğmatar Yazıtları 38,81 km